Bacallà confitat amb culis d’espinacs i coca de pinyons

El bacallà:

Si comprem el bacallà salat i el dessalem a casa hem de tenir ben present la delicadesa amb que hem de tractar. Un bon bacallà ha de seguir dos passos  molt importants abans de ser cuinat com són la hidratació i el dessalat.

En primer lloc el posarem en remull durant quasi cinc dies o set, sempre en funció del número de dies segons el gruix de la peça sense bescanviar  el aigua de manera que tota l’ humitat que a perdut durant el procés de salaó torni a recuperar-la el pas següent es treu-li la sal i ho farem canviant l’aigua cada dia durant tres dies, sempre tenint en compte el gruix del bacallà.

Fer-ho d’aquesta manera traurem el màxim rendiment de la peça tan amb textura i sabor.

Ens disposarem a confitar-lo, per aquesta operació necessitarem una bona quantitat d’oli sigui de oliva o de girasol  la combinació de tots dues es bona i no encareix massa el bany d’oli. Penseu que aquest bany no ha de sobrepassa els 80 graus, no ha de bullir cosa que ens dona marge per aprofitar-lo per d’altres preparacions hi ha que no s’ha cremat. El temps que necessitarem per a confitar el bacallà  es aproximadament de uns vint minuts a mitja hora per als trossos mes gruixuts. Si no tenim un termòmetre de cuina ens podem guiar per la aparença del oli que al calenta  fa com unes  aigües per sobre cosa que vol dir que esta arribant a prop de la temperatura que ens interessa, sempre procurant que no bulli.

Coulis d’espinacs:

Mentrestant podem fer el coulis d’espinacas, o bledes o de col; aqui en esta recepta us la presento amb espinacs. El procediment no varia massa tret de que amb col primer s’ha de bullir i despres saltejar-la en una paella . Anem per els espinacs, agafarem les fulles ben netes i ben escorregudes d’aigua i les saltem en una paella en una mica d’oli i làmines d’all fins que es quedi amorosit , amb  uns pocs minuts n’hi a prou, ho posarem en una batidora afegint-hi una mica de mantega i brou de verdures o de carn, en cas que no en tingueu ho podeu substituir per una mica de brou de pastilla, també hi podeu posar una mica de patata bullida, però desprès no serà un coulis, serà una crema que també es bona. Per la coca de pinyons podeu fer servir massa de les d’empanada o de pasta Wanttan o pasta bric o fins i tot filo. Per això fa falta tallar-la a la mida que vosaltres vulgueu pintar-la amb una mica de mantega i posar-hi per sobre el pinyons una mica remullats amb aigua i directament al forn a 190º graus uns minuts poden ser uns cinc o set depenen de la massa utilitzada, fins que veieu que estan doradets.

Emplatat:

En un plat soper prou ample per que es vegi tot disposarem al fons el coulis que en fet amb els espinacs a sobre el bacallà i acabarem el plat amb un tros de coca i rajolinet d’oli verge.