Pastis de fesols amb bacallà i romesco
Pastís de fesols amb bacallà i romesco
Aquest és un plat fred que està a cavall entre una esqueixada i un empedrat.
Per fer-lo, necessitaràs uns fesols blancs que els pots comprar bullits, en conserva o bé els pots bullir tu mateix@ a casa. Si et decantes per aquesta opció, que sàpigues, és la més barata i en la que li podràs treure més rendiment, ja que s’ha aprofita l’aigua de bullir, per enriquir una salsa, fer unes sopes de pa escaldades amb all, per afegir en un estofat o simplement veure-se-la com si fos una sopa sigui en calent o freda amb un rajolí d’oli, sobretot ara l’estiu
El dia abans posa el fesol en remull en aigua freda mineral. L’endemà renta’ls i els poses al foc amb aigua suficient que els cobreixi dos dits per sobre el seu nivell, una mica de sal, i si el vols amb més condiment, els pots bullir amb una fulla de llor, pastanaga, porro, ceba, un clau, un os de pernil, per la recepta que ens ocupa ara amb aigua i sal és suficient. Deixa que arrenqui el bull, escuma i talla el bull amb un gotet d’aigua freda tapa i baixa el foc al mínim, si són de bona qualitat, en quaranta-cinc minuts els tindràs a punt, escorre’ls i reserva’ls.
En la mateixa aigua, escalda unes fulles d’enciam o col d’estiu. Reserva-les damunt un paper de cuina perquè xopi l’excés d’aigua.
El romesco, ja el tens en una altra entrada al bloc.
Fes un allioli suau amb uns alls blanquejats i oli de gira-sol. Per tal de blanquejar els alls i no sigui tan fort, escalda’ls amb aigua bullent i sal tres vegades, després utilitza’ls com sempre.
Som-hi, a muntar el pastís. En un motlle tipus plum-cake folra’l amb fulles verdes que has escaldat abans i vés fent capes de fesols, bacallà, romesco i fulles mirant que no quedin forats, acaba el motlle amb fulles. Deixa’l a la nevera per espai d’una hora.
Un cop fred fes, uns talls de mida regular, posa’ls-en un plat acompanyat d’un buquet de fulles o brots tendres i per damunt i tires de pebrot o ceba tendra; una cullerada d’allioli i romesco. Una botella de cava ben fred o un vi jove blanc o rosat serà l’acompanyament perfecte i no oblidis que el més important perquè tot sàpiga bo és la companyia amb qui comparteixes el menjar o les begudes.